Hoe epoxy mengen en mixen?
Epoxyhars bestaat uit twee componenten: epoxy en verharder. Afhankelijk van de soort epoxy zijn er ook verschillende mengverhouding in acht te nemen. (1:1, 2:1, 5:1, 7:1, 100:10,...). Meng de twee componenten van de epoxy voorzichtig samen, idealiter langs de rand van de mengbeker om luchtbellen te voorkomen.
Roer voorzichtig om luchtbellen in de mix te vermijden. Gebruik hiervoor zeker geen houten stokjes want deze kunnen microbellen in jouw mengsel veroorzaken. Laat de mix dan minstens 10 minuten rusten zodat luchtbellen vanzelf naar de oppervlakte kunnen stijgen. De juiste keuze van de soort epoxy qua droogtijd is daarbij ook zeer cruciaal.
Dunne vloeibare epoxy met een lage viscositeit zorgt ervoor dat luchtbellen veel sneller naar boven komen in tegenstelling bij dikke stroperige epoxy met een hoge viscositeit. Het grootste belang bij het mengen en mixen is kalmte en rustig te werk gaan.
Hoe luchtbellen in epoxy bestrijden?
- Een onorthodoxe aanpak is het bestrijden en wegblazen van luchtbellen met je adem. Koolstofdioxide in je adem kan maar gedeeltelijk luchtbelletjes doen verdwijnen.
- Warmte is een effectieve methode bij alle soorten epoxy. Verhitten zorgt ervoor dat bubbels omhoog bewegen. Plaats de gevulde mengbeker of fles in een bak met heet water. Zorg er wel voor dat het warme water niet in de mix geraakt. Warmteplaten kunnen hiervoor zeer nuttig zijn maar wees voorzichtig want warmte verkort de verwerkingstijd.
- Een luchtdrukketel biedt ook een interessante methode met hoge druk. Hierbij wordt lucht onder druk toegevoegd waardoor luchtbellen sterk verkleinen. Met deze methode is het wel van belang om de gemengde epoxy onder druk te houden totdat de massa volledig is uitgehard. Afhankelijk van jouw drukketel kan je het mengsel al dan niet controleren tijdens het uitharden.
- Een andere methode die efficiënt toepasselijk is, is het gebruik van een vacuüm-ontluchtingspomp. Na het mixen breng je de gemengde epoxy in een vacuümketel. Let hierbij op dat je de mengbeker niet te dicht in de buurt brengt aan de opening waarmee uw pomp via een luchtdarm verbonden is met het deksel van uw vacuümketel. Als je na het ontluchten de ketel te snel voorziet van lucht dan bestaat de kans dat uw mengsel door de atmosferische onderdruk gaat overlopen.
- Door de chemische reactie van uw mengsel of na het gieten in een mal, kunnen er alsnog luchtbellen aan de oppervlakte ontstaan. Deze kunnen worden aangepakt met warmte, maar wees voorzichtig om beschadiging en gasvorming te voorkomen. Je kan er ook voor kiezen om de gevulde mal terug in de vacuümketel te plaatsen en deze onder druk te zetten of volledig te ontluchten.
Voorzorgen en preventie als je werkt met epoxy.
- Voor het beste resultaat is het belangrijk om een schone en stofvrije omgeving te creëren waarin de epoxy kan uitharden.
- Het gebruik van handschoenen en een ademhalingsmasker wordt aanbevolen om jezelf te beschermen tegen mogelijke schadelijke dampen en allergieën. Daarnaast is het altijd verstandig om de instructies van de fabrikant van de epoxy nauwlettend te volgen om de juiste verhoudingen te behouden en ervoor te zorgen dat de epoxy goed werkt.
- Het is ook aan te raden om te werken in een goed geventileerde ruimte om de dampen te laten ontsnappen en om het risico op irritatie aan de luchtwegen te verminderen.
- Na het aanbrengen van de epoxy is het belangrijk om eventuele gereedschappen direct schoon te maken met speciale oplosmiddelen. Dit is om te voorkomen dat de epoxymengeling uithardt op de gereedschappen. Zo blijven je gereedschappen langer bruikbaar en voorkom je onnodige verspillingen.
Bij Pecadego Productions zijn we constant bezig met het zoeken naar de meest geschikte methoden om perfecte resultaten te bereiken in onze projecten.